Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την αγορά οργανωμένων ταξιδιών μέσω διαδικτύου

Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή οδηγία που ψηφίστηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ταξιδιώτες που αγοράζουν το δικό τους πακέτο διακοπών μέσω διαδικτύου, θα έχουν την ίδια προστασία με εκείνους που το αγοράζουν από τους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες. Η νέα οδηγία διευρύνει τον ορισμό του πακέτου οργανωμένου ταξιδιού προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερα είδη ταξιδιωτικών ρυθμίσεων που γίνονται διαδικτυακά, όπως η αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, η διαμονή σε ξενοδοχείο και η ενοικίαση αυτοκινήτου.
Η νέα οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια θα καλύπτει δύο είδη συμβάσεων: τα ταξιδιωτικά πακέτα, τα οποία διοργανώνονται από τον διοργανωτή ταξιδιών ή προσαρμόζονται/ τροποποιούνται από τον ταξιδιώτη και το νέο τρόπο ταξιδιωτικών κρατήσεων, τους αποκαλούμενους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς, όπου οι καταναλωτές οδηγούνται, για παράδειγμα, από τη στιγμή που κάνουν την κράτηση κάποιας πτήσης, να κάνουν και την κράτηση επιπλέον ταξιδιωτικών υπηρεσιών μέσω στοχευμένων συνδέσεων.
Προτού αγοράσουν διαδικτυακά ένα πακέτο οργανωμένων διακοπών, οι ταξιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία, καθώς και σχετικά με το ποιός θα έχει την τελική ευθύνη, εάν κάτι δεν πάει καλά.
Το Κοινοβούλιο πρόσθεσε επίσης την υποχρέωση του διοργανωτή να δίνει στους ταξιδιώτες τις κατά προσέγγιση ώρες αναχώρησης και επιστροφής καθώς και μια ένδειξη της φύσης των πρόσθετων δαπανών που θα μπορούσαν να προκύψουν. Εξασφάλισε, επίσης, το δικαίωμα των ταξιδιωτών να ακυρώνουν ένα συμβόλαιο πακέτο και να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω όταν η τιμή του αυξάνεται πάνω από 8% ή σε περιπτώσεις αναπόφευκτων γεγονότων , όπως π.χ. φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές επιθέσεις στον τόπο προορισμού.
Τα κράτη μέλη έχουν τώρα στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τις διατάξεις της νέας οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο και επιπλέον έξι μήνες για τις εφαρμόσουν. (eccgreece.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά