Εκλογική αποζημίωση και ΦΠΑ: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Οικονομικών

Με την υπ'αρ. πρωτ. Δ14Β1087797ΕΞ2013 το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση σχετικά με ερώτημα για την φορολογική αντιμετώπιση της εκλογικής αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων: "1. Οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άμισθοι υποθηκοφύλακες, που διορίζονται ως αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του π.δ. 96/2007, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, δεν ενεργούν στο πλαίσιο άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.
Κατά συνέπεια, η ειδική εκλογική αποζημίωση που λαμβάνουν δεν υπάγεται στις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) και επομένως δεν αναλογεί ΦΠΑ στο έσοδο αυτό.
2. Δεδομένου ότι, στα πλαίσια της ιδιότητάς σας ως δικηγόρος, οριστήκατε δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα και λάβατε ειδική εκλογική αποζημίωση, καθώς και ότι ως δικηγόρος έχετε υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, θα πρέπει την ειδική αυτή εκλογική αποζημίωση να την συμπεριλάβετε στις δηλώσεις ΦΠΑ.
Ειδικότερα, το ποσό αυτό πρέπει να καταχωρηθεί στον κωδ. 310 της περιοδικής και αντίστοιχα στον κωδ. 611 της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. που υποβάλλατε, ως εξαιρούμενη του Φ.Π.Α. εκροή.
3. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, εφόσον όπως αναφέρεται στο ερώτημά σας δεν έχετε συμπεριλάβει το ποσό αυτό στις δηλώσεις που υποβάλλατε, πρέπει να υποβάλλετε σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο, όπως έχει διευκρινιστεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1317/2.12.1997 του Υπουργείου Οικονομικών".

Σχόλια