Άλλη μία εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

Ο αφροαμερικανός Ρίκι Λιούις εκτελέστηκε πριν λίγες ημέρες στο Τέξας για τη δολοφονία πριν από 23 χρόνια ενός λευκού άνδρα και το βιασμό της συντρόφου του. Ο 50χρονος θανατοποινίτης, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στις 18.32' τοπική ώρα. Είχε καταδικαστεί στην θανατική ποινή για πρώτη φορά το 1994 για
τη δολοφονία τέσσερα χρόνια νωρίτερα του Τζορτζ Νιούμαν, 45 ετών, στη διάρκεια διάρρηξης, μετά το βιασμό της συντρόφου του θύματος Κόνι Χίλτον. Στη δίκη, η κατηγορούσα αρχή στηρίχτηκε σε αναλύσεις dna που αποδείκνυαν την κατηγορία του βιασμού, όπως και σε ένα βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, το οποίο περιελάμβανε μια καταδίκη για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ενός κοριτσιού κατά την απόπειρα κλοπής αυτοκινήτων, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η επιβολή της θανατικής ποινής επικυρώθηκε το 1997, ενώ η εκτέλεσή του που αρχικά θα πραγματοποιείτο το 2003, καθυστέρησε λόγω των εφέσεων. Ενα ζευγάρι Γάλλων από το Μονπελιέ,  υποστήριξε τον θανατοποινίτη τα τελευταία δέκα χρόνια και προσέλαβε νέο δικηγόρο, ο οποίος επικαλέστηκε νοητική υστέρηση για τον πελάτη του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απαγόρευσε το 2002 την εκτέλεση καταδίκων οι οποίοι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την τελευταία έφεση την 1η του περασμένου Απριλίου. Λίγο πριν την εκτέλεσή του, ο Λιούις ομολόγησε το βιασμό της Χίλτον, αλλά επιμένει πως δεν ήταν ο δολοφόνος του Νιούμαν. (πηγή: alithia.com.cy)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά