Ποινικές διώξεις μπλόγκερ και ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο

Το ανώτατο λαϊκό δικαστήριο του Βιετνάμ καταδίκασε πριν περίπου δύο μήνες 14 καθολικούς bloggers σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 3 έως 13 έτη σε συνδυασμό και με κατ’ οίκον περιορισμό.
Οι κατηγορούμενοι που συνδέονται με μια ομάδα αντιφρονούντων, την οποία η κυβέρνηση του Βιετνάμ θεωρεί τρομοκρατική, καταδικάστηκαν για τα αδικήματα (!) της παρακολούθησης μαθημάτων της ομάδας, για διαμαρτυρία για τις αξιώσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και για απειλή της ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ανόι  εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με τις ετυμηγορίες, λέγοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται και το Βιετνάμ φαίνεται να είναι ασυνεπές με τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά δικαιώματα, καθώς και τις διατάξεις της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης .
Η πρεσβεία κάλεσε την κυβέρνηση του Βιετνάμ  να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των κατηγορουμένων και  άλλων κρατουμένων  που κατηγορούνται για παρόμοια αδικήματα συνείδησης.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι το  μόνο που φέρνει στο επίκεντρο τη δίωξη της ελεύθερης γνώμης μέσω του διαδικτύου. Καθημερινά σε όλο τον κόσμο bloggers πέφτουν θύματα λογοκρισίας και τιμωρίας για την έκφραση της άποψης και της κριτικής τους.
Πιο ηχηρό παράδειγμα αυτό του blogger από τη Σαουδική Αραβία, που παραπέμφθηκε να δικασθεί με την κατηγορία της αποκήρυξης του Ισλάμ αντιμετωπίζοντας την ποινή του θανάτου! Ο Ραϊφ Μπαντάουι, που δημιούργησε την ιστοσελίδα «Φιλελεύθεροι Σαουδάραβες» με βασικό θέμα το ρόλο της θρησκείας στη χώρα, συνελήφθη και θα δικαζόταν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για το έγκλημα της αποστασίας κατά της θρησκείας,  για το οποίο προβλέπεται η  θανατική ποινή. Τελικά όμως το δικαστήριο αρνήθηκε να τον δικάσει και παρέπεμψε την υπόθεσή του στον κατώτατο βαθμό δικαιοδοσίας.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά