Αιγυπτιακό Δικαστήριο αποφάσισε να μπλοκάρει το YouTube

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Αιγύπτου διέταξε την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών της χώρας να μπλοκάρει το YouTube, διότι προέβαλε το επίμαχο ερασιτεχνικό φιλμ «η αθωότητα των μουσουλμάνων» Η ερασιτεχνική ταινία που έγινε διάσημη ανά τον κόσμο επειδή προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες στη Μέση Ανατολή το περασμένο έτος απεικόνιζε τον προφήτη Μωάμεθ ως απατεώνα και γυναικά. Το δικαστήριο έκρινε ότι το YouTube θα πρέπει να αποκλειστεί, επειδή με την προβολή της ταινίας το YouTube προσέβαλε τόσο την τιμή του προφήτη Μωάμεθ όσο και τις πεποιθήσεις των μουσουλμάνων.
Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Αιγύπτου σχεδιάζει να εφαρμόσει την απόφαση αμέσως μόλις λάβει αντίγραφο της ετυμηγορίας του δικαστηρίου και η απαγόρευση αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα.
Η ταινία « η Αθωότητα των μουσουλμάνων» έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πολιτική, θρησκευτική και νομική διαμάχη. Πριν από δύο εβδομάδες αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε την ποινή του θανάτου σε επτά Κόπτες Χριστιανούς και έναν Αμερικανό ιεροκήρυκα με κατηγορίες που αφορούν την ταινία. Τον Σεπτέμβριο μία ηθοποιός η οποία ισχυρίζεται ότι την εξαπάτησαν προκειμένου να εμφανισθεί στην ταινία, κατέθεσε αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας ζητώντας η ταινία να αφαιρεθεί από το YouTube. Νωρίτερα το Σεπτέμβριο ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Μάινα Kiai καταδίκασε τη βία που ξέσπασε μετά την κυκλοφορία της ταινία, δηλώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές και να προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε την Μέση Ανατολή να κινήσει τη δίωξη των υπευθύνων για τη βία. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Navi Pillay κάλεσε από την πλευρά του θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να μπει ένα τέλος στη βία που ακολούθησε την προβολή της ταινίας. (πηγή: jurist.org)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά