Τα ψέματα μιας δικηγόρου για να βρει δουλειά την οδήγησαν κατηγορούμενη στο δικαστήριο

Ο υποψιασμένος υπάλληλος της δικηγορικής εταιρίας στο Λονδίνο δεν πίστευε ότι είναι πιθανό η δικηγόρος Σόμα Σ. να είναι μόνο 29 ετών, όπως ανέφερε στο φάκελο της αίτησής της. Ο υπάλληλος είχε δίκιο. Η Σόμα είχε πατήσει τα 40 και η αποκάλυψη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης και την απόδοση ποινικών ευθυνών εναντίον της Σόμα, η οποία δικάζεται με την κατηγορία της πλαστογραφίας, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Η Σόμα Σ. τελείωσε τη νομική σχολή του Georgetown και κατέχει άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στη Νέα Υόρκη. Τα ψέματα ξεκίνησαν όταν έκανε αίτηση το 2000 για μια θέση paralegal (σ.σ. βοηθός δικηγόρου) σε ένα δικηγορικό γραφείο στο Manhattan. Η Σόμα ισχυρίστηκε ότι ήταν οκτώ χρόνια νεότερη από την πραγματική της ηλικία και ανέφερε ότι άφησε τη νομική σχολή προτού αποφοιτήσει, δήλωση που της επέτρεψε να παρακάμψει τον κανονισμό του δικηγορικού γραφείου που απαγορεύει την πρόσληψη δικηγόρων στη θέση paralegal. Απολύθηκε όταν το γραφείο ανακάλυψε ότι η Σόμα ήταν στην πραγματικότητα δικηγόρος.
Η επόμενη δουλειά της Σόμα ήταν χωρίς αμοιβή, καθώς εργαζόταν εθελοντικά για μια οργάνωση νομικής αρωγής για τα δικαιώματα των φυλακισμένων. Κατόπιν υπέβαλε αίτηση να γίνει δεκτή στον βρετανικό δικηγορικό σύλλογο, παρουσιάζοντας την προϋπηρεσία της στη Νέα Υόρκη ως μια αξιόλογη δραστηριότητα στις δικαστικές αίθουσες. Η Σόμα Σ. ισχυρίστηκε ότι είχε δουλέψει ως εισαγγελέας που κυνηγούσε εγκλήματα συμμοριών και ως δικηγόρος σε σύλλογο νομικής βοήθειας που χειριζόταν υποθέσεις δολοφονιών και άλλα κακουργήματα. Οι συστατικές επιστολές από τους υπευθύνους σε αυτές τις δουλειές φαίνεται να είχαν πλαστογραφηθεί. Μία άλλη τέτοια επιστολή, από έναν καθηγητή της νομικής σχολής του Georgetown, είχε ημερομηνία ένα χρόνο μετά το θάνατό του.
Στη συνέχεια η Σόμα Σ. έκανε άσκηση και κατόπιν πήρε θέση δικηγόρου σε λονδρέζικη δικηγορική εταιρία, όπου της ανατέθηκαν περίπου 80 ποινικές υποθέσεις. Όταν η επίκληση της ηλικίας της ήγειρε ερωτηματικά, η εταιρία ανακάλυψε ότι είχε γράψει τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης σε διάφορα έντυπα. Στη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε, η Σόμα φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να έχει πλαστογραφήσει πολλά έγγραφα προκειμένου να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της, συμπεριλαμβανομένης και μιας επιστολής από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.
Ο δικηγόρος της Σόμα Σ. δεν αντέκρουσε τις κατηγορίες για τα πλαστογραφημένα έγγραφα και τις διαστρεβλώσεις στο ιστορικό της εργασίας της. Αντ’ αυτού ο δικηγόρος της στηρίζει την υπερασπιστική του γραμμή σε τεχνικά νομικά ζητήματα. (πηγή: abajournal.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά