Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως δια παραλείψεως τελούμενη: Πραγματικά περιστατικά και η απόφαση του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου


Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο στην από 21.12.2011 απόφασή του έκρινε σε δεύτερο βαθμό σχετικά με μια υπόθεση που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη Γερμανία πριν μερικά χρόνια.  Σύμφωνα με το ιστορικό, δύο νέοι που διατηρούσαν παλιότερα ερωτική σχέση, βρέθηκαν στο σπίτι της κοπέλας μετά από καιρό σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης.  Η στάση του άνδρα στις προσπάθειες της κοπέλας να συνάψουν και πάλι σχέσεις, ήταν αρνητική, επικαλούμενος ότι είναι ερωτευμένος και έχει σχέση με άλλη γυναίκα. 
Η κοπέλα, μετά τη συζήτηση αυτή, βαθιά απογοητευμένη και παρότι δεν είχε εκφράσει ποτέ στο παρελθόν σκέψεις να αυτοκτονήσει, έριξε μέσα στο ποτό της περίπου 20 γραμμάρια υγρού απορρυπαντικού καθαριότητας, και ήπιε το μείγμα μπροστά στα μάτια του πρώην συντρόφου της. Η 20χρονη έπεσε σε κώμα, ενώ ο νεαρός άνδρας χωρίς να καλέσει γιατρό ή να αντιδράσει με οποιοδήποτε τρόπο, έψαχνε στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με το απορρυπαντικό.
Λίγη ώρα μετά, η  γειτόνισσα της 20χρονης χτύπησε την πόρτα, ο άνδρας της άνοιξε και της είπε ότι η φίλη της κοιμόταν. Κατόπιν έφυγε από το διαμέρισμα, στο οποίο αργότερα η γειτόνισσα και ο φίλος της ανακάλυψαν το άψυχο σώμα της κοπέλας και φώναξαν τον γιατρό, ήταν όμως ήδη πολύ αργά. Το ακυρωτικό δικαστήριο της Γερμανίας δέχτηκε την ενοχή του νεαρού άνδρα για φόνο που τελέστηκε δια παραλείψεως. Οι δικαστές έκριναν ότι η κοπέλα θα μπορούσε να είχε σωθεί αν ο γιατρός είχε ειδοποιηθεί στα πρώτα πέντε λεπτά μετά την κατάποση του απορρυπαντικού.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο νεαρός δεν ενημέρωσε κανέναν για το περιστατικό και δεν έπραξε τίποτα για να αποτρέψει το θάνατο της πρώην συντρόφου του, παρότι είχε υποχρέωση γι’ αυτό. Καθοριστικό ρόλο στην κρίση των δικαστών έπαιξε το γεγονός ότι η απόφαση της κοπέλας να θέσει τέλος στη ζωή της ήταν αυθόρμητη και όχι αποτέλεσμα σοβαρής και συνειδητοποιημένης σκέψης.
Το γερμανικό δικαστήριο μεταξύ αυτοκτονίας και ανθρωποκτονίας με παράλειψη αποφάνθηκε υπέρ του δευτέρου, καταδικάζοντας τον 31χρονο κατηγορούμενο σε επτά χρόνια κάθειρξη. (δημοσίευση της απόφασης στα γερμανικά στο NStZ 2012,319)

Σχόλια