Καταδίκη της Αγγλίας από το ΕΔΔΑ για παράβαση των διεθνών διατάξεων απαγόρευσης της δουλείας



Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδικάζοντας την προσφυγή μιας γυναίκας από την Ουγκάντα κατά της Αγγλίας δέχτηκε της ισχυρισμούς της ότι εξαναγκάστηκε να προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες της επί 24ώρου βάσεως σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και καταδίκασε την Αγγλία για παραβίαση του άρθρου 4 της Σύμβασης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η δουλεία και η καταναγκαστική εργασία. Με την απόφασή του αυτή το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Αγγλία ότι παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη δουλεία και την καταναγκαστική εργασία και την υποχρέωσε να καταβάλει στην προσφεύγουσα 20.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη και να πληρώσει 8.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
Η υπήκοος της Ουγκάντας, 33 ετών, κάτοικος του Λιντς της Αγγλίας μπήκε παράνομα με πλαστό διαβατήριο στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2002 και από τις αρχές του 2003 μέχρι και το 2006 εξαναγκάστηκε, από το κύκλωμα που την είχε φέρει στην Αγγλία, να εργάζεται συνεχώς προσφέροντας υπηρεσίες σ' ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που έπασχαν από την νόσο Πάρκινσον. Η αμοιβή της καταβαλλόταν στα πρόσωπα του κυκλώματος που μεσολάβησε για να βρει αυτή τη δουλειά, χωρίς η ίδια να αμείβεται ούτε στο ελάχιστο, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο. Τον Αύγουστο του 2006 νοσηλεύτηκε για ένα μήνα σε νοσοκομείο όπου και αποκαλύφθηκε ότι βρίσκεται παράνομα στην Αγγλία. Ζήτησε πολιτικό άσυλο αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε ενώ οι αγγλικές αδιαφόρησαν σχετικά με τις καταγγελίες της ότι εργαζόταν επί τρία ολόκληρα χρόνια παράνομα και χωρίς να αμείβεται.
Το Γενάρη του 2008 η υπήκοος της Ουγκάντα υπέβαλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο με την τωρινή του απόφαση την δικαίωσε, κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι η αγγλική νομοθεσία  δεν προστατεύει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες τα θύματα της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας.(πηγή: imerisia.gr/ΑΠΕ)

Σχόλια