Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του ακροδεξιού κόμματος

Αφίσα του ακροδεξιού κόμματος


Γερμανία. Εν μέσω της δημόσιας συζήτησης σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος, το NPD περνάει στην αντεπίθεση και υποβάλει αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, οι δικαστές του οποίου θα πρέπει τώρα να εξετάσουν τη συνταγματικότητα του.
Το ακροδεξιό NPD επιδιώκει με αίτημά του την αναγνώριση από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ότι κινείται πολιτικά εντός του γερμανικού συντάγματος. Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε την Τρίτη στο γερμανικό ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες. Όπως σημείωσε το NPD στην ιστοσελίδα του, το δικαστήριο θα πρέπει επίσης να διαπιστώσει ότι τα δικαιώματα του κόμματος της άκρας δεξιάς παραβιάζονται όταν οι αντίπαλοί τους επιθυμούν την κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος απαγόρευσης.
Το δικαστήριο αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του μια τέτοια αίτηση, καθώς θα πρέπει να εξετάσει τώρα το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα τόσο όσο αφορά τις τυπικές προϋποθέσεις νομιμότητας όσο και επί της ουσίας. Πόσο καιρό θα χρειαστεί γι' αυτό, είναι ακόμη ένα αναπάντητο ερώτημα. Η αίτηση του NPD στηρίζεται στο άρθρο 19 του γερμανικού συντάγματος, το οποίο επιφυλάσσει  κάθε ένδικο μέσο σε όποιον επικαλείται ότι "παραβιάζονται τα δικαιώματά του από οποιαδήποτε δημόσια αρχή."  Ο Holger Apfel, πρόεδρος του NPD ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, εάν το ανώτατο δικαστήριο της Καρλσρούης απορρίψει την αίτηση. (πηγή: handelsblatt.de)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά