Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία προκάλεσε το θάνατο μιας 31χρονης

Διαδηλώσεις υπέρ των αμβλώσεων στην Ιρλανδία
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας  Ίμον Γκίλμορ (Eamon Gilmore) υποσχέθηκε την περασμένη Πέμπτη να επιφέρει "νομική σαφήνεια" στο νομοθετικό καθεστώς για την έκτρωση, μετά τον θάνατο της Savita Halappanavar, μιας 31χρονης οδοντίατρου από την Ινδία, στην οποία απαγορεύτηκε το δικαίωμα της έκτρωσης που πιθανότατα θα της έσωζε τη ζωή. Η Ιρλανδία, μια παραδοσιακά καθολική χώρα, έχει ένα από τα πιο περιοριστικά και αυστηρά νομικά πλαίσια όσον αφορά τις αμβλώσεις στην Ευρώπη.Το ιρλανδικό Σύνταγμα αναγνωρίζει το δικαίωμα στη ζωή για το αγέννητο ως θεμελιώδες από τη στιγμή της σύλληψης και επιτρέπει μόνο τις αμβλώσεις όταν μια εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα της μητέρας στη ζωή. Η υποκειμενική φύση του κριτηρίου του κινδύνου αυτού έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς γιατρούς και ασθενείς, και πολλά νοσοκομεία έχουν υιοθετήσει πολύ συντηρητικές πολιτικές, σε μια προσπάθεια να μην παραβιάσουν το νόμο. Σύμφωνα με τον Gilmore, η Ιρλανδία πρέπει να "παρέχει σαφήνεια για τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας που πρέπει να εφαρμόζουν αποφάσεις για τα θέματα αυτά στην πραγματική ζωή και λειτουργία ενός νοσοκομείου".
Ο θάνατος της Halappanavar είναι η πιο πρόσφατη αφορμή για τη διαμάχη γύρω από νόμους της έκτρωσης στην Ιρλανδία και το ζήτημα αυτό παραμένει εξαιρετικά διχαστικό στην Ιρλανδία. Την περασμένη Τρίτη, το ιρλανδικό Υπουργείο Υγείας έλαβε μια έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με το πώς η Ιρλανδία θα πρέπει να διαχειριστεί τους νόμους περί άμβλωσης. Η έκθεση ανατέθηκε μετά από απόφαση του 2010 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία ανέφερε ότι η Ιρλανδία παρέλειψε να παράσχει «αποτελεσματική και κατάλληλη συνδρομή" ώστε να επιτρέψει στις γυναίκες να ασκούν το δικαίωμά τους για μια νόμιμη άμβλωση και ότι η νομική κατάσταση στη χώρα σχετικά με τις αμβλώσεις ήταν "ανατριχιαστική" τόσο για τις γυναίκες όσο και τους γιατρούς. Η απόφαση ήρθε μετά από ένα περιστατικό όταν
το 2005 μια γυναίκα που υπέστη επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη της, αναγκάστηκε να ταξιδέψει από την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορέσει να υποβληθεί σε έκτρωση. (πηγή: jurist.org)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά